Újrahasznosítás a fodrászszalonban

Tudjuk, hogy a fodrászok mindenféle kozmetikai csomagolóanyagot kiválóan ismernek, ezerféle flakonnal és tubussal vannak jó barátságban. Munkád elképesztő mennyiségű szeméttel jár, ugye? Mit gondolsz, lehetsz Te egyáltalán környezettudatos a szalonmunka során? Igen, és nem is kell hozzá túl sok energia vagy idő! Először is meg kell valósítanod a napi munkád során keletkező hulladék szelektív módon történő gyűjtését! Finnországban így csinálják, és ezt tanítják a fodrászoknak is.

Hogyan hasznosítsd újra csomagolóanyagainkat a munkád során?

MŰANYAG/PLASZTIK

Minden műanyag flakonunk, tégelyünk, zacskónk és fóliánk alapanyaga igen korszerű. Közel 100%-uk biológiailag lebomló műanyag, ezért simán kidobható a szelektív műanyag hulladékgyűjtő konténerekbe. Nagy általánosságban elmondható, hogy minden kozmetikai csomagolás egyenértékű a közönséges ásványvizes palackkal. Ez igaz a Four Reasons samponos és a hajbalzsamos flakonjaira is. Tehát a műanyag flakonok gyűjthetőek szelektíven a műanyag feliratú konténerekben (amennyiben a csomagolás nagy része tényleg plasztik). De vigyázz, soha ne dobj ki semmilyen flakont, ami veszélyes anyagmaradékot tartalmaz! Legjobb, ha kiöntöd a maradékot, azután pedig öblítsd vagy töröld ki az üres flakont! Egy fodrászüzletben a flakonok általában elég tiszták lesznek, mire kiürülnek. Ez egyszerűen megállapítható: ha alig van szaga, ha elillant az illat, akkor nincs maradék a flakonban. Mielőtt kidobod, csavard le a kupakot, pattintsd le a fedelet, mert ez a kis tett is nagyban segíti a feldolgozás további lépéseit.

PAPÍR/KARTON

Csomaglista, szóróanyag, magazin, kiküldött dobozainkban lévő szerelmes levél, sőt maga a karton doboz, amiben termékeink („szeretettel küldve”) megérkeznek hozzád, mind mehet a papír feliratú gyűjtőkonténerbe. Üzleted minden papírhulladékát gyűjts elkülönönítve, amint az betöltötte szerepét az életedben, valamint tiszta, azaz egyéb szennyeződésektől, zsíroktól mentes maradt. A kartondobozokat bontsd szét, majd taposd laposra, a papírt simítsd ki, és laponként rakd egymásra -így kisebb helyet foglalnak, és persze megkönnyíti a szelektív gyűjtést, feldolgozást is. A papír (ha műanyag ragasztószalagtól mentes) simán eltüzelhető, és ha teheted, te is használd bátran gyújtósnak.

FÉM/METÁL

Minden egyes hajfestékes tubusnak tökéletesen üresnek kell lennie, mielőtt a szemétben landol. Ha a maradék kipréseléséhez van spéci eszközöd, akkor használd, és ha nincs, mi igyekszünk megkönnyíteni a dolgodat. Formuláink állagára extra figyelmet fordítunk, és festékeinket úgy fejlesztjük, hogy a tubusból könnyebben kifolyjanak, ne kelljen megküzdened az utolsó grammokért. Sőt, leginnovatívabb termékünk, a 100 ml-es Four Reasons Optima tubusok használata, hosszú távon kevesebb szemetet eredményez! Ha kiürült a tubus, a fémgyűjtőben van a helye. Ugyanez a helyzet az aeroszolos flakonokkal is. Ha teljesen üres, és már nem köpköd az utolsó csepp, nem sziszeg az hajtógáz, ha semmi hang nem jön ki a flakonból, amikor megnyomod, akkor irány a szelektív hulladékgyűjtő fém feliratú tartálya!

VESZÉLYES ANYAGMARADÉKOK

Ha a tégelyben, tubusban, flakonban van beszáradt maradék, vagy megunt, megbuggyant bármi, akkor csak a vegyes szemétben bízhatsz (és ma sem leszel környezettudatosabb, mint tegnap voltál). Azonban minden kemikália veszélyes anyagnak minősül, tehát nem újrahasznosítható a közönséges szeméttel együtt: ilyen például a tartós hullámosításhoz használt folyadék, a hajfesték, és a hajlakkos palack, ha lötyög benne a folyadék. Legjobban teszed, ha a fodrászüzlet kémiai anyagainak összes maradékát szorgosan gyűjtögeted, amit bizonyos időközönként leadod a legközelebbi hulladékudvarba. Egy fodrász szalonjában van ezekből bőven, figyelj oda rájuk, és soha ne dobd a háztartási szemét közé! Bónusz: ha összegyűlt egy nagyobb adag veszélyesnek minősített hulladék, ezzel együtt vidd el mindjárt a hulladékudvarba az összes lemerült elemet is (a szomszédét is)!

VEGYES HÁZTARTÁSI SZEMÉT

A vegyes hulladékot, a szelektíven gyűjtött hulladéktól elkülönítve, a szemetesben gyűjtjük. Ennek tartalmát viszi el a kukás kocsi, hogy azután a hulladéklerakókba vagy hulladékégetőkbe kerüljön. Az egyszerűség kedvéért az eldobható gumikesztyű (miután leöblítetted róla a festéket), és minden lejárt szavatosságú termék (ami nem kemikália, tehát nem minősül veszélyes hulladéknak) mehet a vegyes háztartási szemétbe. A vegyes hulladék azonban sok olyan alkotóelemet is tartalmaz, ami, ha vesszük a fáradtságot, simán újrahasznosítható lenne. Tipikus példa erre flakonjaink műanyag pumpája, aminek a működéséhez fémrugó is szükséges, ezért csak a vegyes hulladék közé kerülhet. Amint akkurátusan kibányászod ezt a rugót a pumpából, mindkét anyag jó helyre kerülhet: fém a fémhez, műanyag a műanyag szelektívbe.

Ez csak egy rövid útmutató ahhoz, hogyan gondoskodj a környezetedről az üzletedben, ahol a munkanapjaidat töltöd. A környezettudatosság a Four Reasons márka mögött minden működés alapja. A fenntarthatóság gondolata természetes számunkra. Új termékeinket évek óta újrahasznosított csomagolásban hozzuk forgalomba, emellett folyamatosan keressük a legjobb, legkorszerűbb ökológiai alternatívákat összes csomagolóanyagunkra. Az a célunk, hogy 2020-ra az általunk felhasznált összes műanyagot környezetbarát megoldással helyettesítsük.

Nike sneakers | Zapatillas de baloncesto Nik