Four Reasons Original: Büszke és/mert finn

Beszéljük csak meg, mit jelent a gyakorlatban az, ha valami originális? Nekem elsősorban egyenes beszédet, nyitottságot és nyíltságot jelent. Az eredetiség, a mesés cukormáz és az értékes tartalom egységét jelenti: ahogy kint, úgy bent. Valójában a legcukibb kombó a világon a leplezetlen őszinteség és a szenvedélyes kíváncsiság elegye. Mi lenne, ha te magad is letennéd a voksodat az originalitás mellett úgy, mint én? Hiszen csak hozzáállás kérdése az egész. Légy önmagad! Te is tudod, hogy az eredeti mindig többet ér, mint a másolat.

Az emberek úgy tartják, hogy a finn a legboldogabb a Föld nevű bolygón élő nemzetek közül. Persze, csak nézd meg őket azokon a sötét téli reggeleken, amikor én magam olyan erősen kételkedem ebben. Uh, de ez mégiscsak az ezertó országa, a világ legerősebb asszonyainak hazája, az egység, a közösség, az értékvezérelt működés eredete, és hohó, itt jövök én a képbe! Én, az Originális. Az eredeti, a hiteles, a különc. A hamisítatlan finn.

Számomra Finnország, a szülőhazám azt a helyet jelenti, ahol mindenki pontosan az lehet, aki valójában szeretne lenni. Éppen olyan lazán, mint ahogyan itt mindenki meg van áldva ezzel a sötét, finoman nyakatekert humorérzékkel  és ezzel a sok, praktikus ésszel.     

Mégis mit tudnak a finnek, amit mások nem? Hosszan és elmélyülten töprengtem ezen a kérdésen, aztán összeszedtem négy olyan dolgot, amire nagyon is büszke vagyok. Nos, ha még soha nem találkoztál egyetlen finnel sem, vagy ha úgy érzed, hogy bőven elég finn van benned, de bizonytalan vagy abban, hogy valójában ez mit is jelent neked, akkor tessék, itt egy lista, olvasd. 

Ez a four reasons, a négy indok. Na, idesüss!

#1 Még az attitűdömnek is van attitűdje

Erősségem az egyenesség és az empátia. Én aztán tutira a te oldaladon állok. Az összes finn közmondás közül a kedvencem ez: „Rehellisyys maan perii”, magyarul „A becsületes örökli a földet”. Én mindig kész vagyok másoknak örömet okozni. Figyelek rád. A motiváció, az inspiráció fontos nekem, bár tudom, hogy a dolgok nem mindig mennek a terv szerint. Véleményem szerint a tökéletlenség egyenlő az egyediséggel, az exkluzivitással, és apró hibáink tesznek mindannyiunkat széppé.

Az én életem értelme, hogy a rossz napjaidat jobbá tegyem, és a jókat fantasztikussá változtassam át. Neked is megvannak azok a reggelek, amikor a szemhéjad darabonként egy tonnát nyom, kifogytál a kávéból, és úgy tűnik, hogy minden egyes hajszáladnak saját elképzelése és önálló élete van? Jaja, az élet néha kegyetlen. De mi lenne, ha ledobnád a ruháidat, és beugranál velem a zuhanyba? Csak kérdezem.

#2 Szuperképességeim az összes ügyben, ami zöld, és ami számít

Én aztán igyekszem mindent megtenni bolygónk érdekében. Úgy gondolom, hogy finnségem valódi hozzájárulás a szenvedélyemhez. Ahogyan a tiédhez is. Élénken él bennem hazám vizeinek csobogása, a parti szél zúgása, a mohás erdők képe. Ha a választásaimmal gondoskodni tudok a természet megannyi szépségéről, habozás nélkül megteszem. Finn gyárunk 100%-ban megújuló zöld energiával üzemel. Minden Four Reasons Original sampont és balzsamot itt helyben gyártanak, és újrahasznosítható cukornádból készült, bioalapú műanyagba csomagolnak. Ja, és ez az anyag simán csak szemét, a cukorgyártás mellékterméke. Hát nem ééédes?

Az innováció nekem szent. A legélesebb finn elmék vizsgáltak, kutattak, fejlesztettek és teszteltek engem. És az eredmény? Professzionális hajkozmetikumok teljes sorozata verhetetlen ár-érték aránnyal, olyan fényűzően hatásos összetevőkkel, amik a fenntarthatóság szempontjából a zöldnél is zöldebbek. Ráadásul mindez együtt legyőzhetetlen karaktert ad nekem. Piff, anyukám, ez itt a 21. század!

#3 Loving me, loving you, ahaaa... Mi pont így szeretjük.

A finn emberek inkább hallgatnak ahelyett, hogy a Nagy Semmiről csicseregjenek. Legtöbbünk számára ismeretlen tevékenység a fecsegés, a locsogás, a csacsogás. A pletykát kizárólag akkor engedjük meg magunknak, ha nincs belőle kiút semerre. Ezúton szeretném javasolni, hogy mostantól legyünk egymással nyíltak, elfogadóak és őszinték. Ez lenne ám az igazi finnség. Térjünk is a tárgyra.

Nem fogom azt mondani, hogy ezek a hajápolók megmentik az életedet, vagy visszanövesztik a hajadat arra a (izé, hogyishívják) kopasz foltra (bocsi), ott a fejed búbján. Nem fogják ezt megtenni. Habár, azt máris garantálni tudom, hogy a termékek sokkal több hatékony összetevőt tartalmaznak és sokkal kevesebbet abból, ami valójában felesleges is. Nem ártanak senkinek, de használnak. Pont arra, amire kitalálták őket. Mindegyik 100%-ban vegán, mert ez jó neked és jó a Földnek is. Bízz bennem, képes vagyok arra, hogy bearanyozzam a napjaidat. Igen, a hétfőt is.

#4 Ha elsőre nem sikerül, csak megigazítom a hajamat, és megpróbálom újra

Jobban jársz, ha te magad is bevállalod a sisu-t. Legyen ez része a belső értékrendednek. Úgy ejtjük: sziszu, és mi finnek ezzel a szóval fejezzük kitartó ragaszkodásunkat ahhoz a cselekvéssorhoz, ami a jövőnket a jelenünkben teremti meg. Itt és most. Sisu, jelezzük finoman finnül azt az attitűdöt, amely a szenvedélyről és az állhatatosságról szól. Van ám a hozzáállásunkban büszkeség és bátorság, na meg éles elme és fogcsikorgatás a kudarcok ellenében is. (A cukiság hogyan is került ide?)

Minden finn ismeri a fent említett „sisu” fogalmát. Ez az az attitűd, ami a markáns jelenlétről, a kitartásról, az akaratról és a soha meg nem alkuvásról szól. Azt az erőt jelzi, ami tűzön és vízen át visz akárkit és bármit. Ó, ez a szívósság nem varázslat. Az ereinkben csordogáló kitartó vágyakozás okozza, amely kombinálva van tudásszomjjal és szűnni nem akaró igénnyel a jóra. Ettől leszünk tényleg a legjobbak. A hozzáállásunktól. Ez lökdös minket mindig a fejlődés irányába. Ez tett engem is azzá, aki vagyok. Originális!

Ezen a ponton emlékeztetnék mindenkit az általam legkevésbé kedvelt finn közmondásokra. Az egyik így szól: ”Omakehu haisee”, szó szerinti fordításban „az öndicséret bűzlik”. A másik pedig ez: ”Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”, magyarul ennyi: „aki magasra hág, keményre koppan”. Jaja. Hát, én ezt kikérem magamnak! Én hiszem és vallom, hogy ha csak egyetlen okod is van a dicséretre, dicsérj azonnal! Az öndicséret abszolute nem káros. Szinte vegán. Majdnem zöld. És amikor nagy álmaid vannak, kerül-amibe-kerül, ne szégyelld megcélozni velük a Holdat. A többit megoldjuk, bébi.

💜: Original